Morwa biała – dla diabetyków i nie tylko
Morwa biała (Morus alba) to niewielkie drzewo liściaste,
pochodzące z Chin. Ze względu na swoje właściwości rozprzestrzeniła się po
świecie przede wszystkim jako roślina uprawna, obecnie występuje w wielu
rejonach.
Jakie niezwykłe właściwości kryje w sobie biała morwa?
Ogranicza przyswajanie węglowodanów! Z tego względu polecana jest przede wszystkim
diabetykom w celu kontroli poziomu cukru we krwi, ale także osobom
odchudzającym się.
Wyciąg z liści morwy białej wpływa korzystnie na poziom
cukru w organizmie poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu
węglowodanów. Dzięki temu cześć z nich nie zostaje stawiona i jest wydalana z
organizmu. Efekt - zmniejszone wchłanianie glukozy, co pozwala na utrzymanie
niższego poziomu cukru we krwi.
Najpopularniejszym sposobem stosowania morwy, jest picie
naparu z suszonych liści morwy białej jako samodzielnej herbatki, lub jako
dodatku do innych naparów.
Na rynku dostępne są także płynne wyciągi z liści morwy lub
tabletki.
Natomiast owoce morwy białej to smaczna i pożywna przekąska.
Mogą być one także dodatkiem do kompotów, dżemów, marmolad, win i likierów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz